Η Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των ΗΠΑ ανέθεσε στο PARC την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος Ocean of Things, μέσω της ανάπτυξης ειδικών αισθητήρων που συλλέγουν δεδομένα.
Το ερευνητικό κέντρο της Xerox, PARC, ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων (DARPA) των ΗΠΑ η επόμενη φάση ανάπτυξης του ερευνητικού προγράμματος Ocean of Things, ενός έργου που θα επεκτείνει τις γνώσεις των επιστημόνων γύρω από τις θάλασσες και τους ωκεανούς.
To πρόγραμμα Ocean of Things, που εγκαινιαστηκε το 2017, χρησιμοποιεί μικρές, χαμηλού κόστους συσκευές, που ονομάζονται «drifters», για την ανάλυση των ρευμάτων και της σύστασης του νερού στη Νότια Καλιφόρνια και στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να συλλεχθούν δεδομένα για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους. Τα δεδομένα που συλλέγονται αφορούν μεταξύ άλλων στη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, την κατάσταση της θάλασσας στον βυθό, τυχόν δραστηριότητες στην επιφάνεια του νερού, καθώς και πληροφορίες για τη θαλάσσια ζωή που κινείται στην περιοχή.
«Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70 τοις εκατό της επιφάνειας της γης, αλλά γνωρίζουμε τόσο λίγα για αυτούς» τονίζει χαρακτηριστικά ο Ersin Uzun, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ομάδας που ασχολείται με το Internet of Things στη Xerox. «Τα drifters συλλέγουν δεδομένα που δεν μπορούσαμε ποτέ ως τώρα να ιχνηλατήσουμε, επιτρέποντάς μας να έχουμε πολύ καλύτερη γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η θάλασσα».
Τα drifters λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και κάθε ένα από αυτά έχει ενσωματωμένους περίπου 20 αισθητήρες, όπως κάμερα, μικρόφωνο, GPS, υδρόφωνο και επιταχυνσιόμετρο. Οι διαφορετικοί αισθητήρες μπορούν να παρέχουν πολλών ειδών δεδομένα, τα οποία είναι κατάλληλων για χρήση σε πεδία όπως η ρύπανση των ωκεανών ή οι υδατοκαλλιέργειες.
Το PARC, αξιοποιώντας την εμπειρία πενήντα χρόνων στην ανάπτυξη κορυφαίων τεχνολογιών, σχεδίασε ένα drifter που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις της DARPA για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, ο πλωτήρας της συσκευής έπρεπε να είναι κατασκευασμένος από υλικά τα οποία να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, να μπορεί να αντέξει τις απαιτητικές θαλάσσιες συνθήκες για τουλάχιστον ένα έτος και να χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές ανάλυσης για την επεξεργασία και την κοινή χρήση των δεδομένων που συλλέγει.
Για την πρώτη φάση του προγράμματος, το PARC δημιούργησε 1.500 drifters, ενώ στην επόμενη φάση θα προσφέρει έως και 10.000 μικρότερα και πιο αποδοτικά drifters. Τα δεδομένα που θα αποκτηθούν σε αυτόν τον νέο γύρο ερευνών θα βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση του τελικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο η Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των ΗΠΑ αναμένεται να αξιοποιήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συσκευών, που θα παρέχουν συνεχή πληροφόρηση για την πιο ολοκληρωμένη και καλύτερη κατανόηση των ωκεανών.