Το Ερευνητικό Κέντρο PARC της Xerox ίδρυσε μία νέα εταιρεία που εστιάζει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και της αποθήκευσης τροφίμων

Το Ερευνητικό Κέντρο PARC της Xerox ίδρυσε μία νέα εταιρεία που εστιάζει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και της αποθήκευσης τροφίμων. Το Venture βασίζεται σε ηλεκτρική και μαγνητική τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Mānoa και τελειοποιήθηκε στο PARC

Η PARC ανακοίνωσε το spin out της EverCase, μιας νέας start-up που στοχεύει να αλλάξει την παγκόσμια τεχνολογία εφοδιαστικής αλυσίδας ψύξης και τις αγορές αποθήκευσης τροφίμων, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής κρεάτων, θαλασσινών και αγροτικών προϊόντων.

Η κατάψυξη είναι ένα κρίσιμο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, αλλά παρουσιάζει προβλήματα. Το φαγητό περιέχει νερό και όταν το νερό παγώνει διαστέλλεται, διασπώντας τα κύτταρα, καταλήγοντας σε ένα τελικό αποτέλεσμα που υπονομεύει δραματικά την υφή των τροφίμων. Μόλις αποψυχθεί το τρόφιμο, τα υγρά απομακρύνονται με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ποιότητα του προϊόντος.

Η παραδοσιακή ψύξη μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα των τροφίμων, αλλά με περιορισμό στη διάρκεια ζωής τους – οδηγώντας σε σημαντικά ποσοστά σπατάλης σε όλη την αλυσίδα διανομής.

Το EverCase είναι μια συσκευή που τοποθετείται μέσα στους καταψύκτες και διατηρεί τα τρόφιμα παγωμένα χωρίς να σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου, επιτρέποντας να διατηρήσουν την αρχική τους ποιότητα και υφή. Το EverCase λειτουργεί με υποδομή καταψύκτη, χρησιμοποιώντας παλμικά ηλεκτρικά και ταλαντευόμενα μαγνητικά πεδία για να διατηρεί τα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν χωρίς να τα παγώνει. Η τεχνολογία είναι ασφαλής και οικονομική χωρίς χημικά.

«Η κατάψυξη των τροφίμων μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους και να μειώσει τη σπατάλη, όμως μόλις σχηματιστούν οι κρύσταλλοι πάγου, η υφή και η γεύση του φαγητού δεν είναι απλά η ίδια», δήλωσε ο Chris Somogyi, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EverCase. «Η τεχνολογία της EverCase μπορεί να μετριάσει αυτό το πρόβλημα, παρέχοντας τρόφιμα στους καταναλωτές που έχουν την ίδια υφή, γεύση και ποιότητα όπως την πρώτη μέρα που βγήκαν από το αγρόκτημα ή από τον ωκεανό».

Το PARC εντόπισε την τεχνολογία πίσω από το EverCase σε συνεργασία με τον εφευρέτη της Δρ. Soojin Jun, Καθηγητή του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής, Τροφίμων και Επιστημών των Ζώων του Κολλεγίου Τροπικής Γεωργίας και Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Mānoa.

Ο Δρ. Jun συνεργάζεται επίσης με το Γραφείο Καινοτομίας και Εμπορευματοποίησης του πανεπιστημίου, το οποίο υπέγραψε συμφωνία άδειας χρήσης με την Evercase το 2022.

Η τεχνολογία αποτελεί αντικείμενο 13 δημοσιεύσεων και 9 ετών έρευνας.