Η Νέα Υόρκη τιμά την κληρονομιά της Xerox

Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2019  – Πριν από λίγες ημέρες, η 37η οδός στη συνοικία της Astoria, στο Queens της Νέας Υόρκης, πήρε και επίσημα την ονομασία Chester Carlson, του πρωτοπόρου στον τομέα των φωτοαντίγραφων, ο οποίος, το 1938, εφηύρε την ξηρογραφική διαδικασία σε ένα μικρό εργαστήριο, πάνω από ένα μπαρ αυτής της περιοχής. Η επιγραφή του δρόμου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τελετής που διοργάνωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Μέλος του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης και παρακολούθησαν η Tracey Koziol, Αντιπρόεδρος Global Offerings της Xerox, καθώς και μέλη της οικογένειας Carlson.

Πριν από 81 χρόνια, στις 22 Οκτωβρίου 1938, ο Carlson έφτιαξε το πρώτο αντίγραφο, χρησιμοποιώντας στατικό ηλεκτρισμό που δημιουργήθηκε με ένα μαντήλι, φως και ξηρή σκόνη. O Carlson, ένας δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είχε την ιδέα να εφεύρει μια συσκευή που θα δημιουργεί αντίγραφα ενός εγγράφου σε δευτερόλεπτα, καθώς διαπίστωσε ότι, ενώ χρειαζόταν αρκετά αντίγραφα των προδιαγραφών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη δουλειά του, δεν υπήρχε ένας γρήγορος και πρακτικός τρόπος για να τα αποκτήσει.

Μετά από πολυετή έρευνα για τον εντοπισμό μιας εταιρείας που θα μπορούσε να εξελίξει την εφεύρεσή του σε ένα χρήσιμο προϊόν, ο Carlson βρήκε τους πρόθυμους συνεργάτες που αναζητούσε στα πρόσωπα των αρχικών ηγετικών στελεχών της εταιρείας, που αργότερα θα γινόταν η Xerox. Εκείνοι επέδειξαν εξαιρετική διορατικότητα καθώς «είδαν» πέρα από τη συνηθισμένη τους δραστηριότητα και αναγνώρισαν τις τεράστιες δυνατότητες της εφεύρεσης του Carlson όταν οι άλλοι έβλεπαν μόνο τους κινδύνους. Αυτό το ρίσκο απέδωσε πάνω από το αναμενόμενο, καθώς η εξέλιξη της εφεύρεσης του Carlson άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Για τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ήταν το «διαδίκτυο της εποχής», φέρνοντας πραγματική επανάσταση στις επιχειρηματικές διαδικασίες και εκτοξεύοντας την παραγωγικότητα.

 

«Από την ίδρυσή της, η Xerox επαναπροσδιορίζει συνεχώς τα όρια του δυνατού. Όπως ακριβώς έκανε ο Carlson πριν από 81 χρόνια, συνεχίζουμε να λύνουμε προβλήματα, επινοώντας λύσεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Προσωπικά, έχω εμπνευστεί βαθιά από εκείνους που πρωτοστάτησαν στο χτίσιμο του μονοπατιού της Xerox», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox John Visentin.