Η νέα τεχνολογία 3D printing της Xerox με χρήση υγρού μετάλλου θα αλλάξει τα δεδομένα στον παραγωγικό τομέα

H τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης της Xerox με χρήση υγρού μετάλλου απαντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων για “εκτυπώσεις κατά παραγγελία” και μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο παραγωγής από μέρες σε ώρες.

Η Xerox, αντλώντας από τις δεκαετίες εμπειρίας που διαθέτει στο χώρο των εκτυπώσεων και της επιστήμης υλικών, ετοιμάζεται να εισαγάγει στην αγορά νέες τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης το 2020.  «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και τη NASA κάνουμε δοκιμές στην τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης που έχουμε αναπτύξει, με σκοπό να σχεδιάσουμε μερικά από τα πιο σύνθετα εξαρτήματα παγκοσμίως» δήλωσε ο Naresh Shanker, Chief Technology Officer της Xerox. «Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης θα αλλάξει τον τρόπο κατασκευής των μηχανημάτων και η Xerox θα πρωτοπορήσει στην αλλαγή αυτή».

Η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την ταχύτερη παραγωγή πρωτοτύπων, την δημιουργία μοντέλων, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Τι έχει όμως αλλάξει; «Τα κόστη έχουν μειωθεί κατακόρυφα, οι δυνατότητες των μηχανημάτων και του λογισμικού εξελίσσονται ραγδαία και οι καινοτομίες στην επιστήμη των υλικών επιτρέπουν πλέον στους κατασκευαστές να εκτυπώνουν εξαρτήματα έτοιμα προς χρήση, με οικονομία κλίμακας και με τα απαιτούμενα κριτήρια ποιότητας», αναφέρει ο Carlton Doty, Αντιπρόεδρος Έρευνας Αναδυόμενων Τεχνολογιών της Forrester, στην έκθεση που συνέταξε τον Οκτώβριο 2018 με θέμα: Emerging Technology Spotlight: Additive Manufacturing.

H Xerox επιθυμεί να συμβάλει στην αλλαγή της παραδοσιακής κατασκευαστικής διαδικασίας, μέσα από την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης υγρού μετάλλου, σε συνδυασμό με λογισμικό που βασίζεται στη Τεχνητή Νοημοσύνη. «Συνδυάζοντας αυτά τα δύο είδη τεχνολογιών, οι κατασκευαστές θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν εξαρτήματα που θα πληρούν τις διαθρωτικές και οικονομικές προδιαγραφές / απαιτήσεις από την πρώτη κιόλας χρήση τους», αναφέρει ο Shanker.

Επιπλέον, οι 3D εκτυπωτές της Xerox  χρησιμοποιούν ευρέως διαθέσιμα κράματα, τα ίδια κράματα που χρησιμοποιούνται και στην παραδοσιακή κατασκευαστική διαδικασία, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να σχεδιάσουν εξαρτήματα χρησιμοποιώντας υλικά που τους είναι ήδη γνωστά. Αυτό σημαίνει πως τα εξαρτήματα θα έχουν υψηλότερη πυκνότητα, γρηγορότερη παραγωγή και χαμηλότερο κόστος από αυτά που έχουν κατασκευαστεί με μεταλλική σκόνη.

Χάρη στην δυνατότητα για “εκτύπωση κατά παραγγελία” οι εταιρείες δε θα χρειάζεται πια να αγοράζουν ανταλλακτικά σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, εάν παραγγείλετε ένα αεροσκάφος με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30 χρόνια, θα πρέπει επίσης να αγοράσετε εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες ανταλλακτικά. «Θα πρέπει να πληρώσετε για την αποθήκευση των υλικών αυτών», αναφέρει ο Dr.Bryony Core, Senior Technology Analyst της IDTechEx.  «Η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί σε χάσιμο χρόνου, χρημάτων και προσπάθειας». H εκτύπωση “κατά παραγγελία” μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος του αποθέματος και της αποθήκευσης.

Το λογισμικό 3D της Xerox που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενσωματώνει όλα τα στάδια της κατασκευής: από τον αρχικό σχεδιασμό, έως το σχεδιασμό παραγωγής και την ανάλυση επιδόσεων του προϊόντος, προσφέροντας με συνέπεια ποιοτικά ανώτερα εξαρτήματα και μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής.

«Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή ασυνήθιστων γεωμετρικών μερών από ελαφριά υλικά όπως πολυμερή υψηλών επιδόσεων ή σύνθετα υλικά, σημαίνει πως μπορούμε να προσφέρουμε ένα βελτιωμένο προϊόν» δηλώνει ο Core. Για παράδειγμα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνολογία επιτρέπει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αντικαταστήσουν παραδοσιακά εξαρτήματα με νέες ελαφρύτερες εκδοχές των εξαρτημάτων, μειώνοντας έτσι το βάρος των οχημάτων. Η αλλαγή αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος των καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

Ο πρωτότυπος 3D εκτυπωτής υγρού μετάλλου της Xerox, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες στο Formnext Conference στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στο 2020.