Real Innovation @ Xerox: Οι ερευνητές της Xerox σπάνε τον κώδικα για ευκολότερους τρόπους να «κόψετε δρόμο» μέσα στο συνονθύλευμα εγγράφων και φωτογραφιών

Η μία τεχνολογία ταξινομεί τις εικόνες με βάση το περιεχόμενό τους, ενώ η άλλη είναι μια εφαρμογή Facebook που προσδιορίζει τι λένε οι φωτογραφίες σου για σένα

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012 – Ας υποθέσουμε ότι είστε γραφίστας και εργάζεστε για μια διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση υγείας. Χρειάζεται να βρείτε μια φωτογραφία που να μεταφέρει το μήνυμα του πόσο σημαντικές είναι οι καλές ιατρικές πρακτικές στις ζωές των παιδιών. Η δουλειά είναι βιαστική και γνωρίζετε ότι, ακόμη και με τη σημερινή τεχνολογία imaging, θα σας πάρει ώρες να ψάξετε στις τεράστιες συλλογές φωτογραφιών και να βρείτε την τέλεια λήψη.

Μια ομάδα ερευνητών της Xerox επινόησε τεχνολογίες χάρη στις οποίες η αναζήτηση ακριβώς των εικόνων που χρειάζεστε για να εικονογραφήσετε και να επικοινωνήσετε το μήνυμά σας γίνεται πια απλή υπόθεση. Τα εργαλεία imaging είναι διαθέσιμα στο online portal τεχνολογίας της εταιρείας που ονομάζεται Open Xerox, ένα website που επιτρέπει στους πελάτες να δοκιμάζουν νέες εφευρέσεις και να παρέχουν το δικό τους feedback.

Τα τέσσερα νέα εργαλεία, που αναπτύχθηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο της Xerox στην Ευρώπη (Xerox Research Centre Europe), αναλύουν, ταξινομούν και ανακτούν εικόνες και συλλογές εικόνων με δημιουργικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο μπορεί να κατηγοριοποιήσει συλλογές φωτογραφιών με βάση ένα συγκεκριμένο αισθητικό στυλ αντί με βάση μια βασική κατηγορία.

Τα εργαλεία διευκολύνουν τη διαχείριση μεγάλου όγκου συνόλων από πληροφορίες, έγγραφα και εικόνες. «Τα hands-on demo του Open Xerox καταδεικνύουν πώς η τεχν
ολογία imaging της Xerox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει πραγματικά επιχειρησιακά προβλήματα», ανέφερε ο Craig Saunders, Manager της ερευνητικής ομάδας για την υπολογιστική όραση της Xerox Ευρώπης. «Δημοσιοποιήσαμε αυτά τα εργαλεία για να μπορεί να πειραματιστεί μαζί τους ο καθένας – από κάποιον που εργάζεται στο marketing μέχρι κάποιον που απλώς έχει μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών. Είναι μια καινοτομία που αποδεικνύει τη βαθιά γνώση της Xerox για τις μεθόδους ανάλυσης του imaging (imaging analytics) και τη δυνατότητά της να εξαγάγει το σωστό πλαίσιο μέσα από μεγάλες ποσότητες δεδομένων».

Τα νέα imaging demos είναι τα παρακάτω:

  • Similar Image Search – με δυνατότητα αναζήτησης μεταξύ πέντε εκατομμυρίων εικόνων σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ψάξει σε μεγάλες συλλογές φωτογραφιών υψηλής ποιότητας, ψηφιακές παρακαταθήκες ή στοιχεία γραφιστικής και να επισημάνει ακριβώς το αντικείμενο που χρειάζεται. Η Xerox δουλεύει πάνω σε μια εκδοχή που θα βασίζεται στο νέφος και θα μπορεί να παρέχει αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο σε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες.
    Η τεχνολογία πίσω από τη λειτουργία Similar Image Search μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην οργάνωση και την έρευνα κάθε είδους «αποθήκης» εικόνων, είτε πρόκειται για μεγάλες βάσεις δεδομένων που πωλούν φωτογραφίες, για «αποθήκες» ψηφιακών εγγράφων επιχειρήσεων ή για μια προσωπική συλλογή φωτογραφιών στο desktop του υπολογιστή σας.
  • Image Categorizer – νικήτρια της πρόσφατης δοκιμασίας ταξινόμησης εικόνων International Imagenet, αυτή η τεχνολογία κατηγορι&om
    icron;ποιεί αυτόματα τις φωτογραφίες ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Απευθυνόμενη στους διαφημιστές, τους επαγγελματίες του marketing ή τους φωτογράφους που διαχειρίζονται μεγάλα σύνολα εικόνων, χρησιμοποιεί τεχνικές «διδασκαλίας» μηχανών και αλγόριθμους επεξεργασίας για την ανάλυση και ταξινόμηση των διαφόρων κατηγοριών εικόνων. Για παράδειγμα, η αναζήτηση με κείμενο όπως «ηλιοβασίλεμα», «μήλο» ή «μαργαρίτα» θα φέρει αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται να έχει προστεθεί ετικέτα σε κάθε εικόνα.

  • Aesthetic Image Search – πολλές σύγχρονες μέθοδοι για την ταξινόμηση των εικόνων βασίζονται στην αναγνώριση των μερών – αν περιέχει ρόδες και δρόμο, τότε η εικόνα είναι πιθανότερο να αναπαριστά ένα αυτοκίνητο παρά μια καμηλοπάρδαλη. Για να προσδιοριστούν, όμως, η αισθητική ποιότητα και τα στοιχεία του στυλ μιας εικόνας, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Image Categorizer, αυτό το νέο demo καταπιάνεται με το δύσκολο έργο να προσπαθήσει να μάθει τι κάνει μια εικόνα ιδιαίτερη και μοναδική. Για παράδειγμα, οι καλές φωτογραφίες από παραλίες χαρακτηρίζονται συχνά από «μεταξένια» κύματα που επιτυγχάνονται με μακρά έκθεση στη φωτογραφική μηχανή∙ ο αλγόριθμος θα ανιχνεύσει τέτοιες φωτογραφίες. Οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα αναζήτησης σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, βοηθώντας να επιλέξετε τις καλύτερες φωτογραφίες για εκτύπωση ή να βρείτε ένα συγκεκριμένο στυλ εικόνας μέσα σε μια τεράστια συλλογή.
  • Catepix – προηγμένη τεχνολογία ανάλυσης εικόνας χρησιμοποιείται σε αυτή &t
    au;η διασκεδαστική εφαρμογή που θα αναλύσει τις φωτογραφίες σας στο Facebook και θα σας πει τι μαρτυρούν για την προσωπικότητά σας. Προσθέστε την στο προφίλ σας και μάθετε τι θα πει για εσάς!

Καθιστώντας την τεχνολογία διαθέσιμη μέσα από το Open Xerox, η εταιρεία προσκαλεί τους πελάτες της, τους συνεργάτες της, τους ειδικούς της τεχνολογίας και όσους συνηθίζουν να υιοθετούν πρώτοι τις νέες τάσεις στην τεχνολογία να παίξουν με τα demo. «Θέλουμε να ξέρουμε τι πιστεύετε, ώστε να μπορούμε να βελτιώνουμε και να τεστάρουμε την τεχνολογία μας για να ανταποκριθούμε σε πρακτικέ ανάγκες και να απλοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δουλειά», ανέφερε ο Saunders.

Σχετικά με το Open Xerox
Το portal Open Xerox, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, ήταν μια δημιουργία ερευνητών του Xerox Innovation Group. Οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να δοκιμάσουν online τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές, αλλά και να εγγραφούν για να έχουν πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο εύρος τεχνολογιών, από projects που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο μέχρι «ωριμότερες» τεχνολογίες, ή να «τρέξουν» τις υπηρεσίες και να αξιολογήσουν τις τεχνολογίες ενσωματώνοντάς τις απευθείας στις δικές τους εφαρμογές. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν το Open Xerox για να συλλέξουν feedback πάνω σε νέες έρευνες και ώριμες τεχνολογίες.