Η Xerox γιορτάζει τη δημιουργία της Ξηρογραφίας και τα 75 χρόνια απλούστερης..

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2013. Η ημερομηνία και η τοποθεσία ήταν γραμμένες με έντονα γράμματα πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια: 22 Οκτωβρίου 1938, Astoria. Το αντίγραφο μπορεί να ήταν κάπως θολό, δεν έπαυε όμως να είναι ένα αντίγραφο. Για την ακρίβεια, ήταν το πρώτο ξηρογραφικό αντίγραφο στον κόσμο.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 75η επέτειο της πρώτης ξηρογραφικής εικόνας, που δημιούργησε ο Chester Carlson σε ένα δωμάτιο στο Queens της Νέας Υόρκης. Αυτή η «ταπεινή» εφεύρεση θα οδηγούσε τελικά στον σχηματισμό της Xerox Corporation και τη γέννηση ενός ολόκληρου κλάδου. Ακόμη και σήμερα, η ξηρογραφική διαδικασία παραμένει η βάση των περισσότερων εκτυπωτών και φωτοαντιγραφικών γραφείου σε όλο τον κόσμο.

Με σπουδές φυσικής και νομικής, ο Carlson ήταν «κατ’ εξακολούθηση» εφευρέτης. Κρατούσε σημειώσεις για τις πολλές και διαφορετικές εφευρέσεις του, μεταξύ των οποίων μία περιστρεφόμενη πινακίδα, ένα αδιάβροχο με λούκια και μία μηχανή καθαρισμού υποδημάτων.

Προς τιμή της φιλοπερίεργης φύσης του και της αξιοσημείωτης εφεύρεσής του, που πραγματικά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονταν για δεκαετίες, φέτος τον Οκτώβριο η Xerox εγκαινιάζει μια μεγάλη εκστρατεία για τον εορτασμό της καινοτομίας και του ρόλου της στην ιστορία και το μέλλον της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι άνθρωποι της Xerox θα καταπιαστούν με μια σειρά δράσεων μέσα από το intranet της ετ
αιρείας, webchats και τα social media, που θα γιορτάζουν και θα φαντάζονται το μέλλον.

«Τώρα είναι η στιγμή που πολλές εταιρείες θα κοίταζαν πίσω, και αυτό θα κάνουμε κι εμείς, αλλά μόνο για μια στιγμή. Το πραγματικό επίκεντρο της γιορτής μας θα είναι το μέλλον και το πώς η Xerox θα συνεχίσει να απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε», ανέφερε η Ursula Burns, CEO και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Xerox. «Για αυτό και το θέμα της επετειακής μας χρόνιας είναι ‘Τα Επόμενα 75 Χρόνια’».

Το όραμα του Carlson την εποχή του πειραματισμού στην Astoria ήταν «να κάνει τους εργαζομένους στα γραφεία λίγο πιο παραγωγικούς και τις εργασίες λίγο πιο απλές και λιγότερο κουραστικές».

Από τότε, η Xerox έχει αλλάξει πολύ τόσο σε μέγεθος όσο και σε φάσμα δραστηριοτήτων, ωστόσο οι βασικές αρχές παραμένουν οι ίδιες. Από τους εκτυπωτές και τα φωτοαντιγραφικά στις μεταφορές, την εκπαίδευση, ακόμη και την υγεία, οι μηχανικοί, επιστήμονες και ερευνητές της εταιρείας συνεχίζουν να εφευρίσκουν τρόπους που κάνουν την εργασία μας, και τη ζωή μας, λίγο πιο απλή.