Συναγερμός ασφαλείας: Τα εμπιστευτικά δεδομένα σας κινδυνεύουν ακόμα και με την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας – Η Xerox και η McAfee ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρνουν ένα νέο επίπεδο ασφάλειας

Νέα έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους δεν ακολουθούν πάντα ή αγνοούν τις πολιτικές ασφαλείας της εταιρείας τους

Αθήνα, 10 Απριλίου 2012 – Νομίζετε ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες προστατεύονται από τις πολιτικές ασφαλείας ΙΤ μιας εταιρείας; Ξανασκεφτείτε το. Νέα έρευνα που διεξήχθη κατόπιν παραγγελίας της Xerox (NYSE: XRX) και της McAfee αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) των εργαζομένων αναφέρουν πως δεν ακολουθούν πάντα τις πολιτικές ασφαλείας ΙΤ της εταιρείας τους (33%) ή δεν τις γνωρίζουν καν (21%) – θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια των αριθμών πιστωτικών καρτών των πελατών, των οικονομικών εκθέσεων και των σχετικών με το προσωπικό και τη φορολογία εγγράφων.

Σύμφωνα με την έρευνα, 39% των εργαζομένων που αντιγράφουν, σαρώνουν ή εκτυπώνουν εμπιστευτικές πληροφορίες στη δουλειά ανησυχούν τουλάχιστον κάποιες φορές για το εάν οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε μία δικτυωμένη συσκευή θα παραμείνουν ασφαλείς.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, η Xerox και η McAfee ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχεδιάζουν ένα σύστημα ασφαλείας που θα βοηθήσει τις εταιρείες να προστατεύσουν τα εμπιστευτικά τους δεδομένα από παρόμοιες «απειλές». Ενσωματώνοντας το software της McAfee στην τεχνολογία Xerox, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μια μέθοδο whitelisting που θα επιτρέπει μόνο στα εγκεκριμένα αρχεία να τρέξουν, παρέχοντας σημαντικά μεγαλύτερη προστασία από τις πρακτικές black listing, όπου ο χρήστης πρέπει να γνωρίζε&iot
a; και να μπλοκάρει προληπτικά ιούς, προγράμματα υποκλοπής και άλλες κακόβουλες εφαρμογές λογισμικού. Επιπλέον, η λύση προσφέρει μία διαδικασία ελέγχου, που παρακολουθεί και διερευνά την ώρα και την προέλευση περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια και θα ενεργεί ανάλογα.

«Με περισσότερες από 50.000 καινούριες απειλές για την ασφάλεια να εμφανίζονται κάθε μέρα, η προστασία ευαίσθητων πληροφοριών της εταιρεία μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για τους IT manager – ειδικά αν σκεφτείτε ότι οποιαδήποτε συσκευή του δικτύου, από ένα PC μέχρι μια συσκευή fax, μπορεί να εκτεθεί σε αυτές τις απειλές», ανέφερε ο Rick Dastin, Πρόεδρος του Enterprise Business Group της Xerox Corporation. «Αυτή η συνεργασία θα διασφαλίσει ότι όλες οι συσκευές είναι ασφαλείς και οι πληροφορίες της εταιρείας προστατευμένες».

Η Xerox και η McAfee βελτιώνουν την ασφάλεια των συσκευών του δικτύου για να προστατεύσουν τα δεδομένα που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρεία – μία λύση απαραίτητη σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που έδειξαν επίσης ότι υπάρχουν εταιρείες που δε λαμβάνουν καν τα πιο απλά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως το να σιγουρευτούν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις πολιτικές IT και χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης για να παραλαμβάνουν τις φωτοτυπίες και τις εκτυπώσεις τους. Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Οι μισοί (51%) από τους εργαζομένους που έχουν ή πολυλειτουργική συσκευή εκτυπωτή, φωτοαντιγραφικό ή πολυλειτουργική συσκευή στο χώρο εργασίας τους αναφέρουν ότι έχουν εκτυπώσει, σκανάρει ή αντιγράψει εμπιστευτικές πληροφορίες.
  • Από το 39% που αναφέρουν ότι τουλάχιστον κάποιες φορές ανησυχούν για την ασφάλεια των εμπιστευτικών πληροφοριών, ένα 86% ανησυχεί για προσωπικές πληροφορίες, ένα 77% για δεδομένα των πελατών, ένα 77% για πληροφορίες των εργαζομένων και ένα 70% για πληροφορίες αποκλειστικής χρήσης της εταιρείας.
  • Περισσότεροι από τους μισούς (54%) αναφέρουν ότι, σε σχέση με άλλες συσκευές, οι Η/Υ είναι αυτοί που δημιουργούν τη μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο της εταιρείας, ενώ μόνο το 6% αναφέρει ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τα πολυλειτουργικά μηχανήματα.
  • Μόνο το 13% των εργαζομένων που έχουν στο χώρο εργασίας τους εκτυπωτή, φωτοαντιγραφικό ή πολυλειτουργική συσκευή αναφέρουν ότι καλούνται να εισαγάγουν κάποιο password ή passcode για να παραλάβουν ένα αρχείο που έχουν εκτυπώσει ή για να αποκτήσουν πρόσβαση στη λειτουργία αντιγραφής.

«Το τοπίο των απειλών έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει συσκευές που, όταν πρωτοσχεδιάστηκαν, δε θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν ως απειλή για την ασφάλεια», σχολίασε ο Tom Moore, Vice President of Embedded Sales της McAfee. «Σήμερα πλέον βλέπουμε την ανάγκη για ασφάλεια σε συσκευές όπως τα πολυλειτουργικά μηχανήματα, για την προστασία εμπιστευτικών δεδομένων και δεδομένων που ανήκουν στην εταιρεία , των οποίων η κλοπή ή η απώλεια θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία και τους εργαζομένους της. Η σύμπραξη της McAfee και της Xerox ενσωματ&#x3CE
;νει την ασφάλεια στις συσκευές για μεγαλύτερη προστασία».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία της Xerox με τη McAfee, καθώς και για σχετικά video και φωτογραφίες, επισκεφθείτε το http://www.xerox.com/security.

Μεθοδολογία έρευνας
Η παρούσα έρευνα διεξήχθη online στις ΗΠΑ από την Harris Interactive για λογαριασμό της Xerox μεταξύ 5 και 9 Ιανουαρίου 2012, σε δείγμα 2.541 ενηλίκων, από τους οποίους οι 1.391 εργάζονται με πλήρη ή/ και μερική απασχόληση. Η έρευνα δε βασίζεται σε στατιστικό δείγμα, για αυτό και το στατιστικό σφάλμα δεν μπορεί να υπολογιστεί.

ΤΕΛΟΣ